Afrika cultiveerde zijn eigen gewassen

Geschreven door admin

Langs de oevers van de Niger brachten Afrikaanse steentijdboeren diverse voedingsgewassen in cultuur. Ze moesten niet onderdoen voor de boeren uit Mesopotamië.

Yams zijn in het westen van Afrika een vast bestanddeel van elke maaltijd, zoals vroeger bij ons de aardappel, of vandaag nog steeds de rijst in Azië. De yam is een wortelknol die rijk is aan zetmeel, maar urenlange (vrouwen)arbeid behoeft om giftige bestanddelen eruit te logen en hem eetbaar te maken. Fufu, een gestampte brij, is een populaire bereidingswijze van yam.

Yams stammen af van voorouders uit het oerwoud van West-Afrika, hebben de onderzoekers met DNA-analyse bewezen. Ze legden daartoe de genetische blauwdruk van 167 ‘wilde’ en gecultiveerde yamsoorten naast elkaar. Uit de resulterende stamboom is op te maken dat de eerste boeren in het dal van de Niger de yamwortel hebben ‘geleerd’ om zich aan het open veld aan te passen, en hem door zorgvuldig kruisen en selecteren zetmeelrijker en volumineuzer hebben gemaakt.

De allereerste boeren uit de geschiedenis leefden in Mesopotamië. In het tweestromenland, dat nu ruwweg oostelijk Syrië, Irak en westelijk Iran beslaat, leerden ze zo’n twaalfduizend jaar geleden hoe ze tarwe, gierst, haver, linzen, vlas en kikkererwten moesten telen en verdelen, en hoe ze voorraden ervan konden opslaan voor tijden van schaarste.

Hun werk op de akkers van de vruchtbare sikkel leidde ertoe dat in het gebied rond Tigris en Eufraat steden konden ontstaan, met bewoners die handel dreven, een schrift en een cultuur ontwikkelden en hun kennis uitvoerden naar de buurlanden.

De aandacht die archeologen vandaag nog altijd hebben voor opgravingen in het gebied, is daarmee zeker gerechtvaardigd. Minder vanzelfsprekend is het gebrek aan aandacht voor dat ándere gebied waar veel gewassen voor het eerst door de mens werden gecultiveerd, schrijven landbouwingenieurs uit Benin, Ghana, Nigeria, Kameroen en Frankrijk in het blad Science Advances. Langs de vruchtbare oevers van de Niger in West-Afrika werden onder meer parelgierst en Afrikaanse rijst gedomesticeerd. En er is meer, melden ze in het blad: ook de teelt van de yamwortel werd langs de Niger door mensen naar hun hand gezet.

Bron: De Standaard | 2 mei 2019

Reageer