10 tips om te leren

Geschreven door admin

We weten de laatste jaren steeds meer over het brein en leren en dus ook steeds beter op welke manier je bijvoorbeeld voor een toets kan leren. Deze kennis is handig om te hebben en te delen met je leerlingen: op die manier kun je hen leren te leren. Om daarbij te helpen vind je in dit artikel een poster met 10 leertips die goed aansluiten bij de praktijk en dus voor leerlingen makkelijk zijn toe te passen.

Poster

In gesprekken met leerlingen bemerken wij dat leerlingen en studenten vaak dezelfde leerstrategieën toepassen die niet werken, iets wat ook uit onderzoek naar voren komt. Een voorbeeld daarvan is het steeds opnieuw lezen van de tekst (het voelt goed, maar levert weinig op). Daarnaast geven leerlingen ook vaak aan dat ze prima op hun smartphone kunnen tussen het leren door, zonder te beseffen hoe sterk ze dat uit de concentratie haalt: een berichtje sturen kan je al snel 2 minuten minder effectief laten leren. We bemerken dat het bespreken van kennis rondom het brein en leren helpt om leerlingen inzicht te geven in wat bijvoorbeeld (niet) werkt bij het leren voor een toets. Om daarbij te helpen vind je hieronder een poster met 10 leertips die volgens ons goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk en makkelijk zijn toe te passen. De poster is te downloaden in het format A3 (hoge resolutie, kan ook op A2) en gemaakt om te worden opgehangen in lokalen, leraarskamers of andere ruimtes waar mensen er wat aan hebben.

Reageer