Classroomscreen

Geschreven door admin

ClassroomScreen is een gratis te gebruiken website (digibord). Dit digitale klassenbord heeft handige widgets, zoals een stoplicht, timer, werksymbolen en tekenveld. De website begon als simpel platform om werkinstructies te tonen en is inmiddels uitgegroeid tot een platform wat dagelijks door duizenden docenten wereldwijd wordt gebruikt. In dit artikel alles over het idee, de ontwikkeling en de groei van het platform. 

Het ontstaan van ClassroomScreen

Als leerlingen duidelijk weten wat ze moeten doen tijdens een les, stimuleert dat hen om met de lesstof aan de gang te gaan. Ze willen weten wat ze moeten doen, onder welke voorwaarden ze het moeten doen en hoelang ze het moeten doen. Dit zijn dan ook vaak de instructies die ik op het digibord zet als m’n leerlingen aan het werk gaan. Tijdens een natuurkundeles aan 2 havo keek ik nog eens naar wat ik op het digibord had geschreven: saai en niet inspirerend. Geen fraai gezicht. Ineens ontdekte ik een behoefte bij mezelf. Een behoefte om de lesinstructie duidelijker en aantrekkelijker te maken.

Ik besloot een simpele website te maken waarmee je in je klaslokaal snel enkele werkinstructies kunt tonen. Bij voorkeur met overzichtelijke symbolen. De eerste versie van ClassroomScreen voorzag in deze basisbehoefte, namelijk een tekstvak om instructies in te typen, werksymbolen zoals ‘samenwerken’, een klok en een eenvoudige timer. Dat alles met een mooie afbeelding op de achtergrond. Ik liet de eerste versie van ClassroomScreen zien aan een vriend die in het basisonderwijs werkt en hij zei: “Als je een groter publiek wilt bereiken, moet je er een stoplicht aan toevoegen, daar werken ze in het basisonderwijs veel mee.” Zo bracht hij mij op het idee om meer van dit soort ‘widgets’ toe te voegen.

ClassroomScreen in het Chinees

De eerste versie met het stoplicht, de timer, klok en werksymbolen zette ik online. Via Facebook en Twitter heb ik de website gedeeld met andere docenten. Tot dusver was ClassroomScreen alleen beschikbaar in het Nederlands en Engels. Een Italiaanse docent besloot op eigen initiatief alle tekst te vertalen, en vroeg mij of ik ook een Italiaanse versie kon maken. Dat bracht mij op het idee om een woordenlijst toe te voegen. Hierna stroomden de vertalingen binnen: van Arabisch tot Portugees, en van Zuid-Afrikaans tot Chinees. Inmiddels is ClassroomScreen in dertig talen beschikbaar.

Docenten delen hun ClassroomScreen

Inmiddels maken zo’n 5.000 mensen per dag gebruik van ClassroomScreen. Vooral in Amerika is de tool populair (ik denk mede door de video van de Texaanse docent). De essentie van ClassroomScreen is sinds het begin niet veranderd. Het is gratis en je kunt er snel en eenvoudig werkinstructies mee laten zien. Daarnaast is het visueel aantrekkelijk. Hoe je de tool verder toe wilt passen, moet je vooral zelf ontdekken op www.classroomscreen.com.

Een korte handleiding.

Bron: https://www.vernieuwenderwijs.nl/classroomscreen-van-simpel-idee-in-utrecht-naar-klaslokaal-in-texas/

Beoordeling
  • 9.5/10
    Gebruiksvriendelijkheid - 9.5/10
  • 10/10
    Prijs - 10/10
  • 9/10
    Toepassing in de klas - 9/10
9.5/10

Samenvatting

Classroomscreen is de oplossing voor de leerkrachten die nog te vaak tussen verschillende apps en tools switchen.

Reageer